Golf: V nedeľu Národný deň golfu, záujemcovia majú zelenú na ihriskách v SR

15.06.2012 Celý región

Bratislava 15. júna (TASR) - V nedeľu 17. júna bezplatne otvorí 19 z 21 golfových klubov na Slovensku svoje brány potenciálnym záujemcom aj zvedavcom o tento šport. Na Národnom dni golfu, ktorý organizuje Slovenská golfová asociácia (SKGA), sú vítaní všetci bez ohľadu na vek, pohlavie, výšku príjmu, či golfových vedomostí.

Záštitu nad projektom, ktorý má pomôcť prelomiť na Slovensku predsudky a bariéru voči golfu, prevzali manželka prezidenta Silvia Gašparovičová a najlepšia slovenská golfistka Zuzana Kamasová.

"V spomínaný deň budú mať slovenské kluby deň otvorených dverí od rána do neskorého popoludnia. Ľudia z ulice si tak môžu vyskúšať priamo na ihrisku odpal z týčka, či patovanie na gríne. Na každom ihrisku budú k dispozícii odborní inštruktori, ktorí budú pripravení odpovedať na všetky golfové otázky. Presný harmonogram na golfových ihriskách si záujemcovia môžu zistiť na internetovom portáli SKGA.sk," povedal pre TASR predseda Komisie SKGA pre marketing a médiá Ján Svoboda. "Hlavným cieľom Národného dňa golfu je priblíženie golfovej hry širokej verejnosti a prelomenie všeobecného názoru, že golf je iba hra pre vyvolených. Golf je čo do počtu registrovaných hráčov druhým najrozšírenejším športom na svete po futbale a od roku 2016 je opäť aj olympijským športom. SKGA má vypracovaný projekt popularizácie golfu najmä medzi mládežou, už dnes prebieha výučba na niekoľkých základných a stredných školách," dodal Svoboda. . SKGA už pred tromi rokmi rozbehla projekt Túra olympijských nádejí na podporu mladých golfových športovcov, ktorej tvárou je profesionálka Kamasová. Golfový šport si postupne našiel cestu nielen na Fakultu telesnej výchovy a športu v Bratislave, ale aj na stredné školy. Napokon 17. mája sa v Skalici uskutočnil prvý ročník Stredoškolského pohára za prítomnosti 77 hráčov a 26 tímov z 20 škôl.

"Myslím, že to je správny krok smerom k verejnosti, ktorá považuje golf za nedostupný šport. Ak to však porovnáme napríklad s lyžovaním alebo tenisom, tak zistíme, že tie náklady na prevádzku golfu nie sú pri porovnaní vôbec vyššie," uviedla pre TASR Kamasová, ktorá zaznamenala minulý rok v marockom Agadire na turnaji z kategórie Ladies European Tour (LET) historický triumf pre slovenský golf. "Napokon golfisti, ktorí boli napríklad hrať v Škótsku, či Veľkej Británii hovoria o tom, že na golfové ihriská chodia celé rodiny a trávia tam celý deň. Majú často so sebou aj jedlo a robia si tam doslova piknik. Golf totiž nie je len samotná hra, je to určitá životná filozofia. Preto vítam aktivity okolo Národného dňa golfu, ktorý by mohol byť prvým krokom na prelomenie bariéry pre mnohých záujemcov."

Informácie pre absolútnych golfových začiatočníkov a záujemcov sú dostupné aj na portáli www.hrajgolfnaslovensko.sk.
 

Vyberte región